Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Over de machtsverhoudingen tussen de seksen

19 maart 2024

Op het allerlaatste moment is een bundel ‘verhalen over vrouwen en mannen’. Ze behandelen alle drie de machtsverhoudingen tussen beide seksen en onderzoeken grensoverschrijdende relaties. Zelfs zonder deze ondertitel is de spanning tussen vrouw en man voelbaar in elk verhaal. Het spanningsveld tussen beide seksen, soms gunstig maar vaker negatief, doordringt nadrukkelijk elk van Keegans verhalen.

In het titelverhaal, eerder getipt na de afzonderlijke publicatie in het Engels, overpeinst een man waar het precies is misgegaan in zijn verbroken verloving. In De langzame, pijnlijke dood botst een schrijfster met een ongewenste, mannelijke gast die zich opdringt in haar schrijfresidentie. In beide verhalen komt de man onmiskenbaar als verliezer uit de strijd. Het laatste en oudste verhaal, Antarctica, vertelt over een gelukkig getrouwde vrouw die nieuwsgierig is naar ‘hoe het zou voelen om met een andere man te slapen’, en een kwaadaardige man ontmoet. De situatie is bizar en vervreemdend, met een opvallende wending aan het einde.

Claire Keegans schrijfstijl is sober, maar het is juist deze spaarzaamheid die zorgt voor rijkdom. Op het eerste zicht lijkt er niets bijzonders aan haar zinnen, maar bij nadere beschouwing blinken ze uit in precisie. Ook in deze bundel etaleert Keegan haar meesterschap in het creëren van sfeer en het opbouwen van spanning die ze uit schijnbaar alledaagse gebeurtenissen weet te destilleren. De combinatie van intensiteit en onbeduidendheid vormt Keegans grote kracht. De verhalen in deze bundel laten niet los, omdat ze iets tonen waar we liever niet mee geconfronteerd worden: diepgewortelde vrouwenhaat. Bijzonder graag gelezen.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Op het allerlaatste moment : verhalen over vrouwen en mannen
Titel:
Op het allerlaatste moment : verhalen over vrouwen en mannen
Auteur:
Claire Keegan
# pagina's:
111 p.
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
ISBN:
9789046832318
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Man-vrouwrelatie, Vrouwenhaat, Platteland ; Ierland

Gerelateerde leestips