Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

Wie was Jack the Ripper?

7 februari 2021

Dit is boek één van een reeks van vier. Ik heb de reeks nu volledig gelezen en wil, in deze verjaardagsmaand van ons platform, een boek per week bespreken. Deze week dus boek één, Stalking Jack the Ripper.

Voor wie nog nooit van Jack the Ripper gehoord heeft, zal ik eens een klein woordje uitleg geven. Jack the Ripper is een seriemoordenaar die in de herfst van 1888, prostituees in Londen, op gruwelijke wijze vermoordde. Ze hebben nooit gevonden wie het was.

Het boek speelt zich dus af in Londen 1888. Het is een fictief verhaal dat hoofdkarakter Audrey Rose Wadsworth volgt. Ze is de dochter van een lord en moet volgens de victoriaans normen een goede huisvrouw worden. Ze is sinds de dood van haar moeder minder geïnteresseerd in huishoudelijke taken en meer in forensische wetenschappen. Haar nonkel geeft soms les daarin en dan volgt ze stiekem en achter de schermen mee. Als Jack the Ripper slachtoffers begint te maken wordt haar nonkel gevraagd om de dader te helpen zoeken. Audrey helpt met het onderzoeken van de lijken. Haar nonkel en zij krijgen nog hulp van één van zijn studenten, Thomas Cresswell. Thomas lijkt er niet zo een groot probleem mee te hebben dat Audrey Rose zich met zo een 'mannenjob' bezig houdt en hij heeft een sarcastisch gevoel voor humor. Dit zorgt er al snel voor dat een vriendschap ontstaat tussen die twee. Samen proberen ze aan de hand van sporen en deductie erachter te komen wie Jack the Ripper is. Helaas lijken de bewijzen steeds meer naar Thomas of Audrey Rose's vader te wijzen. Uiteindelijk ontdekt Audrey Rose wie Jack the Ripper is en waarom hij die gruwelijke moorden gepleegd heeft.

Ik vind het mysterieuze element in alle verhalen rond Jack the Ripper heel interessant. Een victoriaanse setting trekt mij ook snel aan, maar dit boek is toch een unieke kijk op het Ripper-verhaal. Het is niet bedoeld om realistisch te klinken of een nieuwe theorie te bieden over wie het gedaan heeft.

Dit is het Ripper-verhaal uit een ander perspectief. Het is meer bedoeld om deze nieuwe karakters voor te stellen. Audrey Rose is een sterk vrouwelijk karakter in een omgeving waar dit niet gewenst is. Thomas is een goeie 'sidekick' voor haar. zijn gevoel voor humor moet ook een lichtpuntje brengen in een donker verhaal.

De relatie tussen deze twee is ook niet over romantisch zoals je veel tegenkomt in YA boeken. Je krijgt wel het gevoel dat het nog verder zal gaan in de volgende boeken.

Dit boek bracht mij veel leesgenot, ik hoop dat jullie het ook zo goed zullen vinden.

Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

Titel:
Stalking Jack the Ripper
Auteur:
Kerri Manscalco
# pagina's:
336 p.
Uitgeverij:
Little, Brown & Company
ISBN:
9780316273497
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips