Spoorzoeken in tijd en ruimte
De dichter uit Maastricht Frans Budé zet in de dichtbundel Te midden van alles tegelijkertijd sober en hoog in met een eenvoudig motto “ik ben hier, daar, of elders” uit Four Quartets (1943) van de Amerikaans-Britse dichter T(homas) S(tearns) Eliot, die bekroond werd met de Nobelprijs voor Literatuur in 1948. De Vlaamse auteur Paul Claes zorgde voor een prachtige vertaling Vier kwartetten (2022) waarin hij in zijn voorwoord de dichtbundel duidt als “vier meditaties over de tijd” “opgehangen aan herinneringen die in het licht van het heden een diepere zin krijgen”.
Budé laat mij als lezer spoorzoeken in tijd en ruimte van de prehistorie in zijn eerste cyclus Opzij van de diepte tot het heden en de toekomst in zijn twaalfde cyclus Te midden van alles.
De Nederlandse schrijver Rob Molin vatte het werk van Frans Budé al treffend in de titel van zijn essay Dat niets meer voorbijgaat (2009).
Twee cycli Aan zee en Imaginaire ontmoeting zijn verbonden met Oostende, waarin de laatste de schilder James Ensor, de dichter Fernando Pessoa en de vader van Frans Budé wonderwel kort samenbrengt. Bijzondere cycli zijn ook Zeven terugblikken met “Ik herinner mij …”-gedichten, Sleutel waarin zijn schrijverschap even oplicht en Rondom Sax, een poëtisch-filosofisch essay over de saxofoon en de muziek met een inleidende biografie over Adolphe Sax.
Het leeuwendeel van Te midden van alles is geïnspireerd door de beeldende kunst. Budé is zelf ook beeldend kunstenaar en creëert in die gedichten een ‘imaginaire werkelijkheid’ van bomen, dieren en mensen die soms echter is dan onze dagelijkse voorgeschotelde porties realiteit.
Zoek het werk van bijvoorbeeld de Franse beeldhouwster Germaine Richier, Ernst Meister en talrijke andere kunstenaars en het werk van Chaïm Soutine dat Budé aanspoorde in de cyclus Het schikken van de dingen tot het schrijven van volgende woorden in het gedicht L’arbre de Vence:
“(…) Het gedurig veranderen van zijn gemoedstoestand
de voortdurend aanzwellende drift van de boom – hij herkent zichzelf
in de verwarring die opdaagt, hem overrompelt, steeds opnieuw”
Ten slotte: Frans Budé – in 2024 veertig jaar schrijverschap en op 28 december 2025 80 jaar – spreekt zelf over leven en werk in een interview.
Synopsis
Verzameling gedichten van de bekende Nederlandse dichter (1945) over reizen in ruimte en tijd, waarin de dichter een verborgen werkelijkheid probeert te ontdekken die aan het dagelijkse leven ontstijgt.