Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Dromerige puzzel, speurtocht en ode aan de liefde in al haar vormen

31 januari 2020

Dit boek las ik in zijn luistervorm: als luister-CD dus. Een van de twee hoofdpersonages (een oude man) werd ingelezen door Kerry Shale, die heel goed oude en jonge stemmen kan imiteren. Hij werkt met accenten, krakende stem of jonge, energieke stem, al naargelang van wie hij op dat moment speelt. Hij heeft theaterervaring en dat hoor je, want je hebt het gevoel dat hij het verhaal echt speelt en jij het zo mee beleeft. Hij won reeds verschillende awards voor radio en gesproken woord.

De andere hoofdpersoon in het verhaal is een jong meisje. Zij wordt mooi vertolkt en ingesproken door Amber Sealey, een film-, TV- en toneelactrice.

Het verhaal vertelt het leven van een oude man die zijn leven lang alleen blijft, terwijl hij mijmert over zijn verloren jeugdliefde. Tegelijkertijd kom je meer te weten over zijn verleden als Poolse jood tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zijn verhaal in heden en verleden, wordt afgewisseld met dat van een jong meisje: Alma, die genoemd is naar het hoofdpersonage in het boek dat haar moeder van haar overleden echtgenoot kreeg. Alma's moeder is vertaalster en wordt gevraagd haar geliefde boek te vertalen. Alma raakt geïntrigeerd door het verhaal achter het boek en door de schrijver ervan. Tegelijkertijd probeert ze de sleutel te vinden om haar treurende moeder weer gelukkig te maken.

Door de wisselende vertelperspectieven heeft het boek iets weg van een puzzel, waarbij je telkens weer stukjes van de sluier optilt en beter begrijpt wat er nu echt gebeurd is in het verleden en hoe de oude man en het meisje verbonden zijn. Het boek beschrijft treffend de liefde van de oude man en de moeder voor hun verloren geliefde, de liefde van het jonge meisje voor haar moeder, en voor de jongen waarop ze verliefd is, de vriendschap tussen de oude man en zijn jeugdvriend. De taal is mooi, het verhaal interessant. Het wisselende perspectief houdt je alert.

Ik vermoed dat het formaat luister-CD bij dit boek een echte meerwaarde gaf door de puike voorleesprestatie van vooral Kerry Shale die de oude Poolse man met het accent echt voor je gezichtsveld tot leven wekt.

Het boek deed me ook denken aan 'Extremely loud and incredibly close'. In dat boek heb je ook een jong hoofdpersoon die stukjes van een puzzel bijeen zoekt door al speurend te proberen een waarheid te achterhalen. Ook dat boek is een aanrader!

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

The history of love
Titel:
The history of love
Auteur:
Nicole Krauss
# pagina's:
3 cd's
Genre:
Luisterboeken
Uitgeverij:
Penguin
ISBN:
9780141807072
Materiaal:
Luisterboek
Onderwerp:
Familie

Gerelateerde leestips