Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Each man kills the thing he loves

22 februari 2023

Yet each man kills the thing he loves
By each let this be heard,
Some do it with a bitter look,

Some with a flattering word,
The coward does it with a kiss,
The brave man with a sword!


Two Loves / Twee liefdes. Gedichten en brieven van Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas belicht een van de meest tot de verbeelding sprekende literaire liefdesgeschiedenissen – die de estheet en schrijver Oscar Wilde en zijn zestienjaar jongere vriend, de dichter Lord Alfred Douglas. Naar buiten toe vormden zij tussen 1891 en 1900, Wildes sterfjaar, het meest scandaleuze liefdespaar van het hypocriete victoriaanse tijdperk. Voor elkaar waren zij nu eens onmisbaar, dan weer onverzoenlijk. In elkaars gezelschap schreven zij hun beste werk, waarvan in deze kleine bundel enkele wederzijdse hoogtepunten zijn opgenomen. De chronologische opzet volgt hun liefde en ruzies in Wildes hoogtijdagen, Wildes tragische veroordeling wegens sodomie, zijn verblijf in de gevangenis, zijn laatste jaren en Douglas’ herinnering aan Wilde na diens dood. Alle opgenomen prozafragmenten – brieven en fragmenten uit De Profundis - zijn vertaald door Gerlof Janzen, de poëzievertalingen – onder meer delen uit The Ballad of Reading Gaol van Wilde en The City of the Soul van Douglas - en de vertaling van het verhoor van Wilde in de rechtbank zijn van de hand van Maarten Asscher, die tevens de biografische inleiding verzorgde.

Het boekje is uitgegeven in de Singersteek Serie van Uitgeverij HetMoet, een serie genoemd naar de bijzondere bindwijze: handmatig met een klassieke singersteek, telkens met een passende kleur garen. Hier verwijst de gele kleur naar The Yellow Book, het Engelse tijdschrift dat werd geassocieerd met de destijds heersende bewegingen van het estheticisme en decadentisme. Ook de omslag is dienovereenkomstig in twee kleuren. Deze tweetalige uitgave is uitgegeven ter gelegenheid van de voorstelling Two Loves over Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas, door collectief Het Feest der Poëzie.

Two Loves / Twee liefdes. Gedichten en brieven van Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas is een echt hebbeding qua vormgeving en teksten.

Synopsis

Bloemlezing in brieven en gedichten van de literaire liefdesgeschiedenis tussen schrijver Oscar Wilde (1854-1900) en dichter Lord Alfred Douglas (1870-1945).

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Two Loves / Twee liefdes
Titel:
Two Loves / Twee liefdes
Auteur:
Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas
# pagina's:
48 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij HetMoet
ISBN:
9789083206066
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips