Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Onstuimige liefde in Polen

22 mei 2021

Het verhaal speelt zich af in het Polen van de jaren ‘80. Ludwik en Janusz leren elkaar kennen in een werkkamp tijdens de zomer. Vanaf daar volgen we hun verhaal samen, hoe hun liefde bloeit en hoe daarmee om te gaan in het communistische Polen.

Ludwik is een dromer en wilt weg uit Polen, naar het vrije Westen. Waar hij kan gaan en staan waar hij wilt, kan lezen wat hij wilt, leven zoals hij het wilt... Janusz daarentegen probeert er het beste van te maken en zich naar de regels van de partij te voegen die (in Ludwiks ogen) voor veel beperkingen zorgt. Hierdoor ontstaat er spanning tussen de twee. Hoe gaan ze binnen hun relatie om met deze tegenstrijdigheid van ideologieën? Ook homoseksualiteit wordt niet getolereerd door de partij, dus hoe gaat Janusz daarmee om? Een verhaal dat voor velen werkelijkheid geweest is (en nog steeds is).

Ze zijn jong en staan aan het begin van hun leven. Alles is mogelijk en hun onstuimige liefde kent een prachtig begin. Hoe ze verliefd worden en de eerste geweldige weken die ze samen doorbrengen zijn verrukkelijk geschreven. Het gevoel van verliefdheid is zo intens en zo prachtig. Tijdens het lezen kon ik niet anders dan de hele tijd glimlachen. Als je Call Me By Your Name graag gelezen hebt, is dit een boek dat je ook zal bekoren!

Synopsis

In het communistische Polen van de vroege jaren tachtig vindt een jonge Poolse man zijn eerste grote liefde in een man.

Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Zwemmen in het donker
Titel:
Zwemmen in het donker
Auteur:
Tomasz Jedrowski
# pagina's:
222 p.
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
9789029093187
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Polen, Tijdsbeeld ; 1980-1990, Homoseksuele mannen

Gerelateerde leestips