Ief Stuyvaert
Leestip van Ief Stuyvaert
Have a book, have a drink, have a nice day.

N**k de geit van je moeder!

1 februari 2024

Beloften die nog geen leugens zijn, dat is wat Saba overeind houdt.

De belofte dat zijn moeder naar Londen zal komen. Dat hij zijn ontredderde vader en verdwaalde broer zal vinden. Dat hij zal overleven.

Helaas is er het woordje nog, dat alles op losse schroeven zet.

Het zijn de stemmen in zijn hoofd die Saba naar zijn geboorteland trekken. Het is de magneet van het bloed. Er is geen ontkomen aan.

Georgië blijkt een land dat gebukt gaat onder de schaduw van de Kaukasus. Uiteenvalt. Leegloopt.

Bij aankomst zijn de straten van Tblisi - symbolisch - overgenomen door bloeddorstige dieren, ontsnapt uit de overstroomde zoo. En Saba botst op Nodar, een ontmoeting die alles zal veranderen.

Langzaam ontvouwt zich het raadsel van Saba's afkomst, als in een real life escape room. Maar dan een zonder uitgang. ‘Aan de rand van een groot bos’ ligt namelijk een weg die letterlijk dood loopt.

Neuk de geit van je moeder, oefen die naam - dit debuut van Vardiashvili is er een dat je zal doen huiveren. Doen huilen.

En lachen, jazeker, want ondanks alle pijn is er de alomtegenwoordige humor.

Het is een boek dat zal je omverblazen, om het met Khaled Hosseini te zeggen.

Dat is een belofte.

Geen leugen.

Synopsis

Een jonge man moet zijn familie zien te vinden in de voormalige Sovjet-republiek Georgië, in deze grootse, aangrijpende debuutroman ‘Mijn moeder bleef, zodat wij konden gaan.’ Saba en zijn broer Sandro zijn als kind samen met hun vader gevlucht voor het conflict met de Russen in Georgië in de jaren negentig. Hun moeder offerde zich voor hen op en bleef achter. Nu, jaren later, is hun moeder overleden en hun vader is teruggekeerd naar zijn prachtige, maar vervallen thuisland om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Wanneer Sandro naar hem op zoek gaat, raakt ook hij vermist. Ten einde raad besluit Saba naar Georgië te gaan om te achterhalen wat er met zijn familie gebeurd is. In gezelschap van nieuwe vrienden en oude geesten volgt hij een kruimelspoor van aanwijzingen en moet hij het verleden onder ogen zien. Aan de rand van een groot bos is een schrijnende, maar ook tedere en spannende roman over oorlogstrauma’s die zelfs decennia na de gebeurtenissen nog voelbaar zijn. Trauma’s die families niet alleen moeten zien te overleven, maar zich ook moeten blijven herinneren.

Ief Stuyvaert
Leestip van Ief Stuyvaert
Have a book, have a drink, have a nice day.

Titel:
Aan de Rand van een Groot Bos
Auteur:
Leo Vardiashvili
# pagina's:
382
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403109725
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Hard,
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips