Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Cleaning lady, cleaning woman, working person

11 april 2024

De roman Huiswerk van Marja Pruis lijkt op het eerste gezicht een simpel verhaal te vertellen over de Amsterdamse Clara Feij, die in een bijzonder mooi huis woont, haar buitenlandse ‘huishoudelijke kracht’ zonder papieren, Rose, en een diefstal waarbij de werkster verdacht wordt. De stijl van het boek doet ontspannen en rustig aan, met schijnbaar oppervlakkige thema's en een focus op huiselijk geluk. Maar deze eerste indrukken kunnen misleidend zijn.

In werkelijkheid onderzoekt de roman diepgaand het zelfbeeld van Clara, haar kritische kijk op de samenleving en haar innerlijke conflicten rond goed en kwaad, relaties en haar omgang met de illegale werkster. Klassenverschillen, de ethische uitdagingen van handelen in een kapitalistische wereld, afhankelijkheid, welvaart en armoede staan centraal. Daarnaast behandelt het boek onderwerpen als schrijven, ouderschap, ouder worden, kwetsbare tevredenheid en ongemak.

Huiswerk biedt herkenning en stelt tegelijkertijd belangrijke levensvragen aan de lezer, terwijl het toch een lichte toon behoudt dankzij de prettige schrijfstijl en humor van Marja Pruis. Huiswerk is verwarrend en intrigerend, grappig en subtiel, maar uiteindelijk serieuzer dan verwacht. Een bijzonder boek.

Synopsis

Een schrijfster woont in een prachtig huis in Amsterdam, waar ze het schoonmaken overlaat aan een reeks werksters die zijn gevlucht uit eigen land. Dan wordt ze geconfronteerd met een vrouw van wie ze geen hoogte kan krijgen. Hoe kun je iemand helpen als je niets van haar weet?

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Huiswerk
Titel:
Huiswerk
Auteur:
Marja Pruis
# pagina's:
214 p.
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
ISBN:
9789038809250
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Dienstpersoneel, Vrouwen, Schrijvers, Relaties

Gerelateerde leestips