Fien De Brie
Leestip van Fien De Brie
“Books are not made for furniture, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” – Henry Ward Beecher

Onevenredigheid tussen duur van verhalen en mate van leesgenot!

17 mei 2021

De cover zegt genoeg, het onderschrift 'korte en superkorte verhalen' toont aan wat je je kan verwachten. De kortverhalen van Rudi Lavreysen duren slechts enkele pagina's, maar de impact is veel groter.

Voordat ik deze bundel las, had ik nog niet echt succes met kortverhalen, maar de omschrijving van Allesbehalve super intrigeerde me: de auteur vertelt "niet over wereldschokkende gebeurtenissen. Wel verleent hij een nieuwe glans aan dingen die doorgaans zomaar aan ons voorbijgaan, door ze te bekijken met zijn heldere, creatieve ogen. Zo onderzoekt hij het waarom achter ogenschijnlijk alledaagse handelingen" (zie website Beefcake publishing).

Het 1e kortverhaal Misvatting begon al meteen goed. Het 'vraagstuk' intrigeerde me (weeral) en de 'uitleg' of 'verklaring' was echt heel schattig, maar ook een beetje triest.

De manier waarop Lavreysen alledaagse dingen beschrijft, deed vaak een glimlach op mijn gezicht verschijnen. Een voorbeeld van een knaap staaltje vertelwerk in het kortverhaal Bij oma op de koffie:

"Het komt even in me op om te vragen of ik mee mag naar oma, om van die gezelligheid te proeven. En van die pralines. Maar dat zou een beetje gek zijn. Maar ik smelt er wel van. Onze pralines krijgen even later die kans niet."

De dingen waarover Lavreysen vertelt zijn niet alleen mooi, maar ook herkenbaar, bijvoorbeeld in het kortverhaal Het bakske:

"Ik keek hem even aan, maar ik had niet zo een-twee-drie een antwoord klaar. Eenmaal thuisgekomen zat mijn niet-gezegde antwoord helemaal in mijn hoofd. U kent dat gevoel ongetwijfeld. Ik heb het voor de gelegenheid dan maar even opgeschreven. [...] Afijn, dat was mijn antwoord. Maar ik het het dus niet gezegd. Toch spijtig."

Deze bundel zit vol leuke verhalen die je soms verder doen nadenken en soms gewoon mooi zijn om te lezen. De verhalen in het begin spraken me meer aan dan die op het einde, maar dan kan zeker liggen aan de 'mood' waarin ik ze gelezen heb.

In het algemeen: een dikke aanrader!

Synopsis

Loop jij in de supermarkt soms ook verloren, zoekend naar dat laatste item op je boodschappenlijstje? Het overkomt zelfs de meest ervaren klanten. Voel jij je soms nostalgisch bij het bekijken van een oude foto? En hoe gaat jouw kappersritueel? Rudi Lavreysen neemt de tijd om te kijken en te ontdekken.

Fien De Brie
Leestip van Fien De Brie
“Books are not made for furniture, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” – Henry Ward Beecher

Allesbehalve super: korte en zeer korte verhalen
Titel:
Allesbehalve super: korte en zeer korte verhalen
Auteur:
Rudi Lavreysen
# pagina's:
148 p.
Uitgeverij:
Beefcake Publishing
ISBN:
9789493111547
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips