Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Sociaal onrecht aangeklaagd in een wervelend spektakel

9 september 2022

“Shi 5 Black Friday - José Homs & Zidrou” Zidrou navigeert ons tussen Japan en Engeland in de tweede, explosieve cyclus van Shi, die zoals altijd prachtig geïllustreerd wordt door Homs. 
Vier straffe vrouwelijke personages in de hoofdrollen.

Laat je niet bij de neus nemen met de titel Black Friday dit eerste deel van een tweeluik in opvolging van de vorige 4 delen gaat niet over ons verdorven consumptiegedrag maar over een andere verdorvenheid die deels, althans hier in Europa uit de wereld is verdwenen, kinderarbeid. Het is bij de start, als je voorgaande delen niet hebt gelezen een beetje doelloos schakelen tussen pagina’s in Japan, pagina’s in het geïndustrialiseerde Engeland in de 19° eeuw en de USA ergens in naoorlogse jaren. Maar gaandeweg krijgt dit verhaal met zijn prachtige illustraties vorm en merk je dat hier sociaal onrecht zal worden aangeklaagd. Jay, een jonge welstellende Engelse die op zoek is naar haar gestolen dochter, en Kita, een mysterieuze Japanse staan nu aan het hoofd van een ondergrondse actiegroep die de onmenselijkheid van kinderarbeid aan de kaak willen stellen. Zij zijn geliefden, wat in die tijd publiek niet aanvaard werd. Het wordt een ongelijke strijd waar genadeloosheid zegeviert. En toch, als je de naoorlogse pagina’s leest, de woedende moeders hebben blijkbaar het Victoriaanse tijdperk overleeft. Hoe? Dat zal waarschijnlijk in het volgende deel te zien zijn. Iets om naar uit te kijken.

Shi heeft indruk gemaakt op mij, niet alleen door het scenario maar ook door de prachtige tekeningen en pagina lay-out soms inzoomend op details, soms kiezend voor grote pagina vullende tekeningen, wervelende karakters en een up tempo. Dit deel dat je best apart kan lezen maar toch verder bouwt op een aantal verhaallijnen uit de vorige reeks.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Black friday
Titel:
Black friday
Auteur:
scenario Zidrou ; tekeningen Homs
# pagina's:
53 p., [3] p. : ill.
Genre:
Stripverhalen
Uitgeverij:
Dargaud Benelux
ISBN:
9789085586555
Materiaal:
Strip
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips