Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Natuurwetenschapper schrijft bestseller

30 oktober 2022

Bij het lezen van dit boek had ik gemengde gevoelens.
Enerzijds vind ik het geweldig mooi geschreven, in poëtische taal met veel gedetailleerde natuurbeschrijvingen. Je leert als lezer veel bij over fauna en flora, over de swamps in North Carolina en over het sociale leven op het platteland in het naoorlogse Amerika.
Anderzijds is het wat de plot betreft, een boek vol clichés en een coming-of-age verhaal dat dan wel – toegegeven – op een héél bijzondere locatie gesitueerd is. Het is de waarheidsgetrouwe beschrijving van de discriminatie en vooroordelen waarmee de hoofdpersoon Kya geconfronteerd wordt, die ruimschoots de zeemzoete liefdeshistorie compenseert.

Het stemt tot nadenken dat de thema’s die in de jaren 50 tot 70 actueel waren in de Verenigde Staten, nog altijd actueel zijn: rassenhaat, discriminatie op basis van afkomst ...

Delia Owens is de coauteur van drie internationale non-fictie bestsellers over haar leven als natuurwetenschapper in Afrika, waaronder Cry of the Kalahari. Ze heeft de 'John Burroughs Award for Nature Writing' gewonnen en werd gepubliceerd in onder andere Nature, The African Journal of Ecology. Delia Owens’ werk is geïnspireerd door haar jeugdjaren die ze doorbracht in de bossen rond Thomasville (Georgia) en de familievakanties in North Carolina. Later schreef ze over haar leven als wildlife biologe in Afrika en maakte ze documentaires voor National Geographic.

Haar liefde voor de natuur en de wetenschap straalt door in haar roman, ze is zo gepassioneerd dat het aanstekelijk werkt, ze beschrijft alles beeldend en aanschouwelijk, doorleefd en met passie. En dat is een van de grote pluspunten die van Daar waar de rivierkreeften zingen een meesterwerk maken.

Voor mij leunt dit boek iets meer aan bij een goed geschreven feelgood roman dan bij “echte” literatuur, maar wie zal zeggen waar de grens ligt tussen beide? Daar waar de rivierkreeften zingen was een zeer welkome en verrassende afwisseling in mijn leesvoer lijstje. Het leest lekker weg en is een ware pageturner.

Synopsis

Als een jong meisje opgroeit in de moerassen van North Carolina blijkt het leven vol gevaren te zijn.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Daar waar de rivierkreeften zingen
Titel:
Daar waar de rivierkreeften zingen
Auteur:
Delia Owens
# pagina's:
381 p. : kaart
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044365641
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zuidelijke staten van de Verenigde Staten ; 1950-, Mens en natuur

Gerelateerde leestips