Zwarte alleenstaande moeder vecht tegen armoede en racisme in 1944 New York

22 mei 2021

Luttie Johnson is een vechter. Tijdens de jaren dat ze gewerkt heeft voor een welstellende Blanke familie leerde ze dat geld verdienen geen probleem is. Nu ze haar job de rug heeft toegekeerd, haar man het met een andere vrouw heeft aangelegd en ze een klein appartementje voor haarzelf en Bub, haar zoontje, in Harlem heeft geregeld weet ze het zeker ze zal zich bij dit bestaan niet neerleggen vooraleer ze Bub een eigen slaapkamer kan geven en hem onbezorgd in een park kan laten spelen.

En zo neemt Ann Petry de lezer mee in Lutties wereld die bestaat uit een armoedige straat in Harlem met een door de kelderkolder bezeten huismeester, zijn bedeesde vriendin die spaart voor een kunstgebit, een door littekens getekende hoerenmadam en Boots, een charmante muzikant met een onheilspellend litteken op zijn kaak. En dan is er nog de straat zelf die leeft met spelende kinderen en dansende jongeren en tegelijkertijd vol loopt met miserie van "pottige" zwarte jongens die door de bakker worden neergeschoten tot Luttie zelf die er haar hoopt verliest.

Dit boek schetst een rauw beeld over structureel racisme en kansloosheid van de zwarte bevolking in Amerika. Alle personages zijn unapologetic zwart, geen enkele blanke komt aan bod. Ieder personage is boos en tart zijn lot zonder er aan te ontsnappen. En zo wordt het boek verrassend actueel om te lezen.

Synopsis

Een zwarte vrouw in Harlem wil een toekomst voor haar en haar kind maar racisme en seksisme belemmeren haar.


De straat : roman
Titel:
De straat : roman
Auteur:
Ann Petry
# pagina's:
414 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025458775
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Racisme
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips