Anke Leflere
Leestip van Anke Leflere

Beklijvend verhaal over drie sterke vrouwen!

15 december 2020

Zoals de titel ons aangeeft, vertelt het boek het verhaal van 3 vrouwen. Heftige maar beklijvende verhalen, en licht magisch. De verhalen zijn via heel fijne verhaallijntjes aan elkaar verbonden, door vogels die ongeluk symboliseren bijvoorbeeld. En telkens aan het einde van elk hoofdstuk vind je een contrapunt dat dan een ander beeld van de realiteit geeft.

Het eerste verhaal is dat van Nora. Ze heeft een slechte band met haar vader, die heel erg streng is en eiste dat zij en haar zus altijd verleidelijk waren. Haar broer, die door haar vader mee is genomen naar Senegal, belandt in de gevangenis. En zij wordt gesommeerd, om hem te verdedigen... Ook de vader lijkt wel een slechte vogel, want ‘s avonds trekt hij zich terug in een boom, de flamboyant.

Het tweede verhaal gaat over Fanta, verteld door de ogen van haar echtgenoot. Het hele verhaal beslaat eigenlijk nog geen dag. De echtgenoot beloofde Fanta een gouden een toekomst in Frankrijk, maar eens daar wordt haar diploma niet erkend en kan ze niet aan het werk. Haar echtgenoot slaat door, en ziet zijn lot gesymboliseerd door een standbeeld, vast en verkrampt, waar hij dagelijks langs rijdt.

Ten slotte het derde verhaal dat het leven van Khady vertelt. Na de dood van haar man trekt ze in bij haar schoonfamilie, die haar pest. Ze trekt zich terug in zichzelf en ondergaat het leven, tot ze naar haar verre nicht Fanta in Frankrijk wordt gestuurd…

Alle drie vrouwen worden vernederd en geterroriseerd en vechten voor hun waardigheid.

Synopsis

Ndiaye behandelt culturele integratie aan de hand van drie verschillende verhalen. In het eerste verhaal vertrekt Norah van Frankrijk naar Afrika om haar broer te verdedigen voor de rechtbank. In de twee andere verhalen wordt de omgekeerde beweging voltrokken: Fanta volgt haar blanke man naar Frankrijk, en de derde vrouw, Khady Demba, wordt van Dakar naar Europa gestuurd.

Anke Leflere
Leestip van Anke Leflere

Drie sterke vrouwen
Titel:
Drie sterke vrouwen
Auteur:
Marie Ndiaye
# pagina's:
411 p. ; 15 cm
Uitgeverij:
World Editions
ISBN:
9789462370746
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Cultuurverschillen ; Afrika en Europa

Gerelateerde leestips