Leestip van Geneviève Snoeck

Aangrijpend en realistisch

23 november 2023

Girl in pieces van Kathleen Glasgow is een aangrijpend, realistisch verhaal dat je ongetwijfeld meesleept. Bedankt @blossombooks om dit boek naar het Nederlands te vertalen, ik was er al even op aan het wachten.

De 17-jarige Charlie Davis is de 'girl in pieces'. Ze worstelt met een verleden vol misbruik, mishandeling, eenzaamheid en verlies. Ze gaat met haar pijn om door zelfbeschadiging. Heeft ze genoeg moed om toch nog in een hoopvolle toekomst te geloven?

Glasgow schuwt met haar meeslepende schrijfstijl de donkere onderwerpen niet en zet personages neer wier mentale gezondheid er slecht aan toe is. In het begin van het verhaal zit Charlie in opname en leer je ook andere personages kennen die het moeilijk hebben. Die personages en de gebeurtenissen zijn realistisch en daardoor komen de emoties soms hard binnen.

Charlie is heel goed uitgewerkt. De zaken in het verleden die ze heeft meegemaakt zijn heftig en hard. Het kwam soms wel binnen wat ze allemaal heeft doorstaan. De strijd die ze voert met haarzelf om weer een beetje op haar pootjes terecht te komen, was realistisch en meeslepend.

Later in het verhaal ontmoet Charlie Riley. Ook hij worstelt met verschillende zaken door jeugdtrauma's. Hij is bijna altijd dronken en gebruikt veel drugs. De situatie waar Charlie in belandt, is niet bevorderlijk voor haar eigen gezondheid. De dynamiek tussen beide personages was dan ook heftig op sommige momenten.

Doorheen het verhaal wordt duidelijk dat vriendschappen en relaties je kunnen maken of kraken. Glasgow heeft impliciet mooi weten te beschrijven hoe belangrijk een vangnet is. De situaties waarin de verschillende personages zijn opgegroeid, schetsen een goede achtergrond waarom ze zo worstelen met zichzelf.

Kortom, het was enerzijds aangrijpend, maar anderzijds ook hoopvol hoe Charlie blijft vechten tegen haar demonen. Glasgow heeft een mooi portret gemaakt van een jong meisje met een donker verleden dat genoeg heeft van alle pijn. Achter die breekbare Charlie schemert een sterke persoon die toch op haar pootjes terecht probeert te komen. Charlie, ik hoop dat je ooit de rust vindt die je verdient.

Leestip van Geneviève Snoeck

Girl in pieces
Titel:
Girl in pieces
Auteur:
Kathleen Glasgow
# pagina's:
392 p.
Uitgeverij:
Blossom Books
ISBN:
9789463494830
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie, Verlies (emotie), Zelfverminking

Gerelateerde leestips