The British Question
The Queen zit al 70 jaar, stiff upper lip, op haar troon, en in die 70 jaar, van 1952 tot vandaag, zag ze het British Empire dat ze erfde, verschrompelen tot een erwt, en nu Bojo's brexit een pijnlijke owngoal dreigt te worden, roeren de Nations hun trom, enkel de royals en British Finest Hour, Premier League en tabloids, BBC en the City (en veel te lange zinnen) lijken de boel nog wat te kunnen lijmen. Dreigt de afgrond? Staat Groot-Brittannië echt op barsten? Albions rotsen brokkelen al af. Verglijdt het tot Klein-Brittannië, sociaal en cultureel aan flarden gereten?
Verslaggeefster Lia van Bekhoven is een welbekende onbekende, de stem die al decennia ons door de radio vertelt wat er zich daar, over het kanaal, allemaal afspeelt. Als beginnende journalist kwam ze in 1976 in de UK terecht, niet uit liefde voor het land, maar wel uit liefde voor een man. Anglofiel is ze zeker niet. En dat alles maakt haar de ideale ooggetuige, kritisch en toch betrokken, om te duiden wat er op de Britse eilanden gaande is, hoe het komt dat macht en mythe het Verenigd Koninkrijk zo verscheuren.
Klein-Brittannië is zeker geen secuur wetenschappelijk werk met een labyrint vol voetnoten. Het zweeft, gevat en vlot geschreven, ergens tussen een cultuurhistorische observatie en een column, Little Britain voor gevorderde, een persoonlijk van zich afschrijven en ernstige journalistiek. Lekker en clever afkicken van de Britannia-mania van de afgelopen weken. Neem het ook allemaal niet te serieus, dat zou een Brit ook niet doen. Live and let live, you know. (Of toch niet?)