Vertrouwen of wantrouwen?
Sinds de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in 2016 plaatste Donald Trump de mediabegrippen fake news en alternative facts op de agenda van het publieke debat. Nieuws dat hem niet beviel zette hij weg als nepnieuws. Hoe betrouwbaar is eigenlijk de nieuwsberichtgeving bij de traditionele en de nieuwe media? Wie manipuleert hoe en waarom? We leven blijkbaar in het tijdperk van het wederzijdse wantrouwen. De Nederlandse historicus Han Van der Horst plaatst in Nepnieuws de vele nijpende bezorgdheden en lastige vragen hierover in een ruimer historisch kader. Liegen en bedriegen, censureren en vervalsen, prijzen en misprijzen behoren tot de oudste machtsmiddelen van keizers en koningen, politici, financiële en militaire elites. Informatie is immers macht. Wie de zenderknoppen bedient, bepaalt de blik van de ondergeschikten. Vanaf de Romeinse keizers en de middeleeuwse pausen, tot de opkomst van de van de massacommunicatie tijdens de industriële revolutie. Van der Horst bespreekt uitgebreid de Sovjetmanipulatie, de NAZI-propaganda, de huidige spindokters die de informatiestromen in politiek, bedrijven en administraties reguleren enzovoort.
Met al die zorgvuldig verzamelde kennis sta je als nieuwsconsument niet meer machteloos tegenover de immense vloedgolf aan geruchten.
Synopsis
Historisch overzicht van de verspreiding van vals nieuws door de eeuwen heen, met adviezen voor het zelf maken en herkennen van onbetrouwbare berichtgeving.