Leestip van Anne van Cleemput

Een democratie verandert snel in een dictatuur, met alle gevolgen vandien

8 april 2024

In Ierland komt een regime aan de macht dat heel snel een dictatuur instelt. Weg mensenrechten, weg vrije meningsuiting, en weg ook veel burgers die een gevaar zouden kunnen vormen. Zo verdwijnt ook Larry, een vakbondsman, spoorloos. Het boek volgt zijn vrouw Eilish, die probeert te zorgen voor hun 4 kinderen en haar dementerende vader. En ondertussen glijdt het land af naar complete chaos...

Dit boek heeft mij heel erg geraakt. Paul Lynch kruipt in het hoofd van Eilish, en weet als geen ander te beschrijven wat er in haar omgaat. Ik vond het een hard boek, af en toe moest ik het even aan de kant leggen, want de ellende stapelt zich bladzijde na bladzijde op. En toch vind ik het één van de beste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Het geeft te denken over wat er allemaal kan gebeuren in onze democratie. Het doet mij ook begrijpen hoever mensen gaan om te overleven. De link met wat er allemaal in onze tijd in de wereld speelt, is overduidelijk ( sorry, maar ik kan er zelf niet duidelijker in zijn, anders geef ik een deel van het verhaal weg).

Met dit boek won Lynch in 2023 de Booker Prize. Misschien verplichte literatuur voor politiekers ?

Synopsis

In een door extreemrechts geregeerd land dat steeds meer verandert in een totalitaire staat probeert een vrouw zo goed mogelijk haar gezin draaiende te houden. Ze komt daarbij voor onmogelijke keuzes te staan.

Leestip van Anne van Cleemput

Prophet song
Titel:
Prophet song
Auteur:
Paul Lynch
# pagina's:
309 p.
Uitgeverij:
Oneworld
ISBN:
9780861546459
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie, Totalitarisme, Ierland

Gerelateerde leestips